Suomen paras musablogi

Yllätys Japanista – Vanha kappale nousi listoille ja kukaan ei tiedä miksi

Nykyiset suoratoistopalvelut antavat mahdollisuuden seurata kuuntelijoiden käytöstä hyvin tarkasti kappalekohtaisesti. Japanista on nyt paljastunut suuri yllätys: Dinosaur Jr -yhtyeen kappale Over your shoulder on noussut suureksi hitiksi – eikä kukaan tiedä miksi. Kappale on julkaistu alun perin vuonna 1994, eikä minkäänlaista uudelleenjulkaisua ole Japanissa tapahtunut. Mitään asiaa selittävää tekijää ei ole ainakaan vielä löytynyt.

Ehkä jotain some-juttua?

Pitchforkin ja Billboardin toimitukset ovat yrittäneet selvittää asiaa. Ne kävivät läpi Japanissa suosittuja Youtube-videoita, jotta selviäisi, onko kappaletta käytetty jossain niistä. Tutkimus ei tuottanut tulosta. Tutkivat journalistit haluavat kuitenkin mainita, että tulos ei ole lopullinen: ”Ehkä video on katsottavissa vain Japanissa”, he painottavat. Toinen mahdollisuus on, että kappale on tullut suosituksi esimerkiksi jonkun lyhyitä videoita sisältävän videopalvelun, kuten TikTokin, kautta.

Elokuva tai mainos?

Ei, kappaletta ei ole Japanissa kuultu minkään elokuvan soundtrackillä tai minkään mainoksen taustalla. Huhuja on kuitenkin siitä, että kappale olisi kuultu vastikään japanilaisessa tv-ohjelmassa Gachinko Fight Club. Ehkä alkusysäys yllättävälle kuuntelubuumille on lähtöisin siitä, mutta mitään varmaa tietoa asiasta ei ole.

Vain pieni tilastopoikkeama?

Kyseessä ei todellakaan ole vain pieni tilastopoikkeama. Kappale on saanut vajaan vuoden aikana vain 45 000 kuuntelukertaa, ja nyt sitten Japanissa kappale on yhtäkkiä saanut yli 8 miljoonaa kuuntelukertaa viikossa! Jännittävää tässä tapauksessa onkin juuri se, että miten ihmeessä vanhasta kappaleesta on yllättäen tullut noin suosittu. Järkevää selitystä ei ole vielä löytynyt. Ehkä kappale on radioaaltojen myötä saapunut vasta toiselle elinkelpoiselle planeetalle ja alienit pitävät siitä? (Ja kuuntelevat sitä vain Japanin Youtubessa…)

Mainostemppu?

Niin… Onhan se mahdollista, joskin outoa. Jokuhan kuunteluista voi saada rahallista hyötyäkin, mutta 25 vuotta vanhan kappaleen kuuntelulukujen manipulointi Japanissa kuulostaa vähän kaukaa haetulta, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Kaikenlaisia sankareita on netti pullollaan ja monilla on vielä erinäisiä hakkerikykyjä käytössään. Tai ehkä koko juttu paljastuu myöhemmin ankaksi. Kukapa tietää, mutta ehkä tähänkin mysteeriin vielä joskus saadaan ratkaisu. Jännä juttu joka tapauksessa.