Suomen paras musablogi

Suomen virallinen lista – tasan 20 vuotta sitten

2020-luku lähestyy uhkaavaa vauhtia ja jo vuoden kuluttua 90-luvusta on yli 20 vuotta! Tämän epämääräisen faktan vuoksi onkin syytä tarkastella, minkälaista musiikkia suomalaiset ostivat 20 vuotta sitten, aivan 90-luvun viimeisenä vuotena.

Suomalaiset suosivat suomalaista

Puolet top 40 -albumilistan albumeista oli tasan 20 vuotta sitten suomalaisyhtyeiden tuotteita. Suurimmassa osassa vieläpä laulukielenäkin oli suomi. Tämä luku on säilynyt suurin piirtein samana, eli voidaan päätellä, että monien suomalaisten musiikkinystyröitä hieroo parhaiten suomalaisten tuottamat sävelet –ajasta riippumatta.

Ykkönen? Kerro heti!

Listan kärkipaikkaa piti 20 vuotta sitten Kirka, Hector, Pave ja Pepe, eli tuttavallisemmin Mestarit Areenalla. Tämä suomalaisten ikisuosikkien kollaboraatio jyräsi myyntilistoilla useita viikkoja, eikä ihme. Kaikkihan tuntevat ainakin yhden kappaleen jokaisen mestariartistin tuotannosta, paitsi Pepen… Sukelsiko se helmen valkean? Ei, se oli Pave…

Suomirappi

Suomalaista lausuntataidetta ei näy 20 vuotta sitten -listalla. Jos huumorirap-yhtye Raptoria ei lasketa, varsinaisen suomirap-läpimurron listoille toi vasta Fintelligens syksyllä 1999, jolloin heidän singlensä Voittamaton nousi radiokanavien soittolistoille ja virallisille myyntilistoille. Siitä voidaan katsoa nykyisen suomenkielisen rap-musiikin kaupallisen menestyksen alkaneen – Ja siitäkin on siis jo melkein 20 vuotta.

Ysärimusiikki

90-luku alkoi olla jo ohi, ja 90-luvun eurodance ei enää listoilla juhlinut vuonna 1999. On listalla kuitenkin pari esimerkkiä tästäkin genrestä, ruotsalaisia molemmat: La Cream sijalla 4 ja E-type sijalla 13. 90-luvun nuoret alkoivat aikuistua ja siirtyivät kitaramusiikin kuuntelijoiksi ja tuoreet nuoret alkoivat suosia sekä kotimaista, että ulkomaista hiphoppia. Nykyään 90-luvun nuoret käyvät sitten hengittelemässä nostalgiahöyryjä genrefestivaaleilla elähtäneiden ysäritähtien tahdittaessa tunnelmaa. Itsesääliäkö?

Muita huomioita

Sijalta 39 löytyi sitä oikeaa musiikkia: Dire Straitsin albumi Sultans of Swing – The Very Best of. Elektronisen musiikin omantientallaaja Fat Boy Slim löytyi sijalta 36 You’ve Come A Long Way, Baby -albumillaan. Sijalla kymmenen audiotunasi Cher, joka uskoi elämään rakkauden jälkeen, ja sijalla kuusi Vonda Shepard lauleskeli Ally McBeal -lauluja. Melkein yhtä ysäriä kuin Frendit. Listan omana suosikkina pitää vielä nostaa esille Leevi and the Leavings, joka löytyy listalta kahden eri albumin voimin: Kerran elämässä sijalla 27 ja Keskiviikko – 40 ensimmäistä hittiä sijalta 20. Göstalle onnittelut raparperitaivaaseen.