Suomen paras musablogi

Parhaat balladit

Joskus on aika laittaa soimaan jotain hidastempoista ja tunnelmallista, on aika rentoutua ja rauhoittua viinilasin ääressä tai vain suunnata ajatukset pois kiireestä. Tällöin muutama ajaton klassikko on ylitse muiden.

Scorpions: Wind of Change

Tämä saksalaisen rock-yhtyeen tunnelmallinen kappale on Scorpionsin tunnetuimpia kappaleita. Tämä vihellysosiostaan tunnettu kitaravinguttelu soi yhä yökerhojen sulkemisaikoihin lähennyttäen tanssilattioiden väsähtäneitä keinujia toisiaan vasten. Kappale on melodisine sävelkulkuineen edelleen laadukkaan kuuloinen soitanto, joka sopii myös laatutietoiseen koti-iltaan. Aikaa kestävä klassikko kaikin puolin.

Celine Dion: My Heart Will Go On

Tämä Titanic-suurelokuvan tunnuskappale toimi ilmestymisvuotenaan lähinnä pikkutyttöjen itketyskappaleena, josta raavas musiikinkuuntelija ei voinut myöntää pitävänsä. Aika on kuitenkin kypsyttänyt sekä kappaleen, että musiikinkuuntelijan siihen pisteeseen, että kappale on alkanut kuulostaa genrensä klassikolta – Ja sitähän se on.

Bryan Adams: (Everything I Do) I Do It for You

Robin Hood: Varkaiden ruhtinas (1991) -elokuvan soundtrack-albumilta suursuosioon syöksynyt kappale on taattua balladilaatua: Suuret tunteet tihkuvat sanoituksesta kuulijan korviin aiheuttaen vaivoin hillittävää eläytymistä. Bryan Adamsia, tätä Kanadan raspikurkkua parhaimmillaan.

Bon Jovi: Always

Vuosi 1994 oli musiikkimaailman suruvuosi grunge-legenda Kurt Cobainin suunnattua kohti auvoisampia sävellysseutuja. Musiikkimaailma muistaa hänet aina, ja kuin symbolisesti samana vuonna Bon Jovi (aivan toista musiikillista tyyliä toki edustaen) julkaisi Always-singlensä. Kappale tulkitaan rakkauslauluksi, mutta todellisuudessa kertoo naista vainoavasta sinnikkäästä stalkkaajasta. Synkempi tapaus kuin ensikuuntelulta ajattelisi. Sillä lailla Cobain ja Bon Jovin Always yhdistyvät tuoden mieleen yllättäviä ajatusyhdistelmiä. Itsessäänkin Bon Jovin Always on toimiva balladi: Hehkuvaa rakkaudenjulistusta sellaista kaipaaville.

Metallica: Nothing Else Matters

Metallica ei ole suuria määriä balladeja soitellut, mutta silti yksi suurimmista klassikoista on tämän thrash metal -yhtyeen tuotantoa. Kappale täyttää kaikki klassikkoballadin kriteerit: mieleen jäävä kaunis sävel ja suurta tunnetta välittävät sanat. Niistä on klassikkoballadit rakennettu.

Balladit aliarvostettu musiikkigenre

Monet ajattelevat balladeja vain yökerhojen hitaina kappaleina. Ne ovat kuitenkin paljon muutakin. Välillä ihmisen on hyvä reilusti laittaa surumielisen tunteikasta musiikkia soimaan ja rauhoittua melankolisten ajatusten vietävänä. Yleensä kappaleet kruunaa vielä oiva kitarasoolo, joilla raskaamman musiikin ystävä voi kätevästi itselleen perustella kaiuttimesta henkäilevät surusävelet. Balladit soimaan ja silmät kosteiksi – olet sen ansainnut!